El Centre Enoturístic i
Arqueològic de Vallmora és un equipament cultural situat a Teià gestionat per
la Mancomunitat de Serveis d’Alella, El Masnou i Teià a través d’una concessió
administrativa. El complex engloba un jaciment arqueològic d’època romana i un
edifici adjacent que compta amb un espai per a la recepció de visitants, un
petit centre d’interpretació amb projecció audiovisual i una sala polivalent
per realitzar tota mena d’activitats i tallers per a grups.
La missió del Centre Enoturístic i Arqueològic de Vallmora consisteix a vincular el discurs històric amb la cultura vitivinícola del territori actual de la DO Alella, en coordinació amb altres organismes, equipaments i agents privats, com ara cellers, viticultors i el món de la restauració, entre d’altres.
La missió del Centre Enoturístic i Arqueològic de Vallmora consisteix a vincular el discurs històric amb la cultura vitivinícola del territori actual de la DO Alella, en coordinació amb altres organismes, equipaments i agents privats, com ara cellers, viticultors i el món de la restauració, entre d’altres.
La ‘cella vinaria’
Descobert per
Lluís Galera el 1966, el jaciment arqueològic va ser obert al públic el 2009
amb el finançament del FEDER, el Departament de Cultura de la Generalitat de
Catalunya i la Diputació de Barcelona, i el patrocini d'Acesa Abertis, Caixa
Laietana i Alella Vinícola.
El celler romà de Vallmora va ser un centre de producció vitivinícola de la Laietània romana amb activitat documentada entre els segles I aC i V dC.
Vint-i-dos segles després, l’equipament permet entendre com era el conreu, la producció i la comercialització del vi laietà a l'època romana. El jaciment inclou una vinya testimonial i una vinya experimental, i conté les dues úniques reconstruccions del país de premses de vi tal com eren fa 2000 anys.
A més, s’hi conserven vestigis de les sales de premsat (torcularia), dels dipòsits de most (laci) i de tines de ceràmica semisoterrades (dolia defossa) per a la fermentació i l'envelliment del vi. A més, entre les diverses troballes, es conserva el signaculum de plom amb el nom del responsable del celler al segle II dC: "Epictec, esclau de Luci Pedani Clement".
El celler romà de Vallmora va ser un centre de producció vitivinícola de la Laietània romana amb activitat documentada entre els segles I aC i V dC.
Vint-i-dos segles després, l’equipament permet entendre com era el conreu, la producció i la comercialització del vi laietà a l'època romana. El jaciment inclou una vinya testimonial i una vinya experimental, i conté les dues úniques reconstruccions del país de premses de vi tal com eren fa 2000 anys.
A més, s’hi conserven vestigis de les sales de premsat (torcularia), dels dipòsits de most (laci) i de tines de ceràmica semisoterrades (dolia defossa) per a la fermentació i l'envelliment del vi. A més, entre les diverses troballes, es conserva el signaculum de plom amb el nom del responsable del celler al segle II dC: "Epictec, esclau de Luci Pedani Clement".
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada